Geen producten in de winkelwagen.

Je Huid In Balans
Het gebruik van probiotica en prebiotica in onze huidverzorgingsroutine wordt steeds populairder. We kennen probiotica al als een middel om de darmflora te verbeteren, maar weet je ook wat prebiotica zijn? En wat kunnen deze biotica doen voor onze huid? Hier geven we uitleg over hoe het werkt.

Wat is het microbioom?
Ons lichaam is de thuisbasis van biljoenen bacteriën, schimmels, gisten, virussen en eencellige organismen die samen ‘het microbioom‘ vormen. Het merendeel hiervan bevindt zich in onze darmen. Maar wist je dat een aanzienlijk deel daarvan zich op de huid bevindt? Net als de darmen, vormt de huid een barrière tussen de interne organen en de buitenwereld. De huid is een unieke micro-omgeving waarin de bewoners diverse uitdagingen moeten trotseren, zoals zonlicht, temperatuurveranderingen en vochtigheid. Elke huidmicrobioom is uniek en bevat zowel “goede” als “schadelijke” bacteriën. Om verschillende redenen kan er een onbalans ontstaan, wat kan leiden tot huidaandoeningen zoals acne, eczeem, psoriasis of rosacea. Maar hoe kun je deze onbalans corrigeren?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de onbalans op je huid vandaan komt. Is er bijvoorbeeld een verband tussen een recent gestarte medicatie, zoals antibiotica, en het ontstaan van jouw huidprobleem? Als dat het geval is, is dit waarschijnlijk de oorzaak van jouw onbalans. Vaak herstelt het microbioom zich zodra je stopt met het medicijn. Jouw onbalans kan ook erfelijk zijn, of het kan verband houden met voeding of stress. Hoewel het vaak moeilijker is om deze factoren te identificeren, is het belangrijk om ze in overweging te nemen. Een gezonde huid komt voort uit een gezonde levensstijl, gecombineerd met een goede huidverzorgingsroutine.

Wat zijn probiotica, prebiotica, synbiotica en postbiotica?
We weten al dat probiotica (levende bacteriën en gisten) een positief effect hebben op ons microbioom. Door deze goede bacteriën toe te voegen aan het microbioom, neemt de hoeveelheid goede bacteriën toe en kunnen zij de onbalans herstellen. Prebiotica zijn misschien minder bekend, maar zeker niet minder indrukwekkend. Prebiotica zijn de juiste voedingsstoffen voor de goede bacteriën. Ze komen van nature voor in verschillende voedingsmiddelen zoals bananen en uien, maar ook in noten, peulvruchten en de wortels van sommige planten. Door de goede bacteriën in het microbioom te voeden, wordt de groei en activiteit van de goede bacteriën gestimuleerd, wat helpt om de onbalans te corrigeren.

Synbiotica bezitten zowel prebiotische als probiotische eigenschappen, een voorbeeld hiervan is moedermelk. Postbiotica zijn producten van de goede bacteriën. Wanneer goede bacteriën fermenteren, ontstaan er postbiotica die een positief effect hebben op het microbioom. Ze maken de omgeving zuurder, wat gunstig is voor de groei van bacteriën. Daarnaast kan postbiotica in combinatie met probiotica ervoor zorgen dat deze stabiel en levensvatbaar blijven.Veel van wat we weten over deze biotica is vooral gericht op de darmen en niet op de huid. Maar interessant genoeg vertonen de darmen en de huid veel overeenkomsten. Beide spelen een belangrijke rol bij de bescherming van ons lichaam tegen vreemde indringers en bevatten veel verschillende bacteriën en gisten. Het is dan ook aannemelijk dat de werking van pro-, pre-, syn– en postbiotica vergelijkbaar is in de darmen en op de huid. Het voordeel van de huid ten opzichte van de darmen is dat biotica lokaal kunnen worden aangebracht, waardoor het resultaat ook lokaal waarneembaar is.

Voordelen en Nadelen van Biotica in Huidverzorging
Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van biotica in huidcrèmes is hun hoge compatibiliteit met de huid. De bacteriën en voedingsstoffen die in deze producten worden gebruikt, zijn immers afkomstig van de huid zelf. Hierdoor wordt de crème goed geaccepteerd door de huid en heeft het zelfs een verbeterend effect. Echter, er zijn ook enkele uitdagingen verbonden aan het gebruik van levende bacteriën in huidcrèmes. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze bacteriën levend te houden in een crème. Conserveringsmiddelen die worden toegevoegd om schadelijke bacteriën en schimmels te bestrijden, zouden de goede bacteriën vernietigen. Daarnaast zou de houdbaarheid van dergelijke crèmes beperkt zijn en moeten ze koel bewaard worden om hun effectiviteit te behouden. Dit probleem doet zich echter niet voor bij prebiotica. Omdat prebiotica de voeding vormt voor goede bacteriën en niet levend is, kan het gemakkelijk aan een crème worden toegevoegd zonder dat dit de werking ervan beïnvloedt. In feite kan het toevoegen van hoogwaardige actieve ingrediënten aan de crème de effectiviteit ervan zelfs verhogen.

De impact van prebiotica op de huid
Bij Nouvital Cosmetics geloven we al jaren in de kracht van prebiotica en beschouwen we het als de basis voor een gezonde huidflora. We gebruiken een specifiek soort prebioticum dat bewezen heeft alleen de goede bacteriën te voeden. Dit stimuleert de groei van deze nuttige bacteriën en helpt zo de balans in het huidmicrobioom te herstellen.

PRODUCTEN
UITGELICHTE PRODUCTEN MET PREBIOTICA